Veilig barbecueën, wel zo wijs!

In Nederland hebben we overal plannen voor. Neem nu de tropische temperaturen die er aan zitten te komen. Mocht je je zorgen maken over hoe deze periode door te komen, kijk dan even in het Nationaal Hitteplan.

Wat zeg je? Het Nationaal Hitteplan? Jazeker, dit plan van het ministerie van VWS bevat maar liefst 40 pagina’s over ‘wat te doen bij….’ Misschien wat veel, maar je kunt je voordeel doen met de beknopte samenvatting die ook in stickervorm bestaat. Ik som de aandachtspunten even voor u op: ‘drink voldoende, liefst 2 liter water per dag en geen alcohol, vermijd inspanning tussen 12.00 en 16.00 uur, blijf uit de hitte tussen 12.00 en 16.00 uur, zorg voor koelte, zorg voor elkaar en neem contact op met uw huisarts bij vragen over uw gezondheid.’

Barbecue chef

Ben je uit de hitte gebleven, heb je genoeg gedronken, inspanning vermeden en je oude buurvrouw wat koelte bezorgd, dan is het tijd voor een echte ouderwetse barbecue met alles er op en er aan. De heer des huizes, die het hele jaar nog geen eitje gebakken heeft, pakt zijn schort uit de schuur en zorgt dat de opdruk met ‘Barbecue chef’ strak over zijn beginnend buikje spant. Nog nu nog even alle accessoires bij elkaar zoeken en het feest kan beginnen.

De kids hebben inmiddels flinke honger en vragen of het allemaal niet wat sneller kan. Pa legt uit dat een goede barbecue nu eenmaal tijd kost en dat ze alvast met het stokbrood moeten beginnen. Hij stort een paar zakken houtskool leeg en terwijl hij de zwarte stofwolken wegblaast roept hij dat het nu niet lang meer duurt. Hij zoekt in de barbecuetas naar de aanmaakblokjes maar tevergeefs. Dan maar een paar proppen papier. Het papier is snel opgebrand en natuurlijk niet voldoende om de houtskool te ontsteken. Dan maar even een beetje spiritus er op. Natuurlijk weet hij wel dat dit niet de bedoeling is maar ach, we hebben het over een scheutje en niet ’n een hele fles.

Voor het leven getekend

Zelfverzekerd draait hij de dop van de fles en gooit een flinke scheut spiritus over de houtskool. Een nagloeiend stukje karton onder de houtskool ontsteekt de vluchtige en zeer brandbare stof en er ontstaat een enorme steekvlam. Hijzelf en de kinderen, die vlak bij de barbecue zitten, worden vol geraakt. Gevolg: ze lopen allemaal 2e en 3e graads brandwonden op waardoor ze de rest van hun leven getekend zullen zijn. Sterk verhaal? Surf dan maar eens naar de site van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Gemiddeld lopen 200 mensen per jaar ernstige brandwonden door de combinatie van barbecueën en het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en lampenolie.

Weet jij wat je moet doen als iemand tijdens het barbecueën ineens in brand staat? Nee? Doe dan de test op de website van de Ned. Brandwondenstichting via deze link: https://brandwondenstichting.nl/bbq/ . Na acht vragen weet je precies wat je wel en niet moet doen. Bovendien maak je kans op een compleet verzorgd BBQ-diner voor vier personen in restaurant Julius Bar & Grill van de ambassadeur van de stichting Julius Jaspers.

Eet smakelijk!